NE DOBJ KI SEMMIT....( KONYHAI HULLADÉK FELHASZNÁLÁSA


Mindenki ismeri az érzést, amikor olyan ételt, italt kell kidobni, aminek még nagy része érintetlen, de mégsem lehet már elfogyasztani, mert megromlott. Sokat spórolhat azzal, ha ezeket az élelmiszereket nem dobja meggondolatlanul a kukába, hanem újrahasznosítja. Rengeteg olyan dolog is a szemetesben köt ki, amikről nem is sejtené, hogy milyen hasznosak lehetnek.

Nagyon sok konyhai hulladék újrahasznosítható, csak éppen erről kevesen tudnak. Most megmutatjuk, mit mire lehet felhasználni.

Tejből tejterméket

Sok háztartásban csak sütés-főzéshez és a kávé miatt vesznek tejet. Ilyenkor persze (ha nem tartós tejről van szó) gyakran előfordul, hogy minimum a fele a vécében végzi. Pedig ízletes joghurt, túró vagy éppen sajt is készíthető belőle. Hogy hogyan? Nagyon egyszerű! túró, sajt, joghurt. Persze, azért az nem árt, ha nem várja meg, amíg megromlik az étel. Ha már tudja, hogy nem fog elfogyni, használja fel egy másik étel elkészítéséhez.

Citrom



Ez az egyik kedvenc praktikám: ha csak pár csepp citromra van szüksége, ne vágja fel a gyümölcsöt, elég, ha megszúrja egy fogpiszkálóval, és így nyomja ki belőle a szükséges mennyiséget. Ezután elég, ha leragasztja a sérült részt celluxszal vagy ragtapasszal, és mehet a gyümölcs a hűtőbe. Sok süteménybe kell citromhéjat reszelni, és sajna a citromra csak később van szükség,, de addigra keményre szikkad. Ilyenkor csak reszelje le, és szórja bele a fürdővízbe, vagy tegye a párologtatóba, és öntse fel egy kevés vízzel.

Kávézacc




A kávézacc nagyon jó súrolószer – a segítségével olajos és zsíros felületek is könnyedén megtisztíthatók. Elsősorban a konyhában jól hasznosítható: lábasok, serpenyők, a tűzhely, sőt, a sütő tisztítására is kiváló. Persze nem egyből lefőzés után kell alkalmazni! Először meg kell várni míg megszárad a zacc, és utána kell vele beszórni a zsíros felületet. Miután a száraz kávézacc magába szívta a zsírt, lehet elkezdeni a sikálást egy sima mosogatószivaccsal, de jó a konyhai papírtörlő is. Sokan használják tápoldathoz örökzöldeknél, én is kipróbáltam. Nem tudom, hogy emiatt él-e még mindig a cserepesem; mindenesetre ártani nem ártott neki. Kicsit belenyomkodtam a zaccot a kaspóban lévő földbe, és meglocsoltam. Jó még testradírozásra, és aki ügyes, az persze jósolni is tud belőle.

Banánhéj

                                      


Elég bizarr, de cipőtisztításra tökéletesen alkalmas a banánhéj – főleg ebben a latyakos időszakban vehetjük nagy hasznát. A belső, fehér felét kell a bőr lábbelihez dörzsölni, majd száraz ronggyal áttörülni. A banán héjában kálium van, és ez a cipőkenőcsökben is megtalálható. Klasszul lehet vele tisztítani a gépjárművet is: kenje be vele például az ablakokat és a szélvédőt, várja meg míg megszárad, és forró vízzel mossa le.

Narancshéj





Ilyenkor télen sokkal több narancsot fogyasztunk, a héját viszont eldobjuk, pedig rengeteg dologra jó: kiszárítva gyújtósnak, illatosítónak és isteni édességnek is. A cukrozott narancshéjat nagyon egyszerű elkészíteni: vágja fél centis csíkokra a megmosott narancshéjat és tegye hideg vízbe egy éjszakára. Reggel cserélje le a vizet és az ezt követő napon is tegyen így, ennek révén veszti el a héj a kesernyés ízét. Szűrje le a héjakat, adjon feleannyi kristálycukrot a narancshéjhoz, mint amennyi a héjak súlya, és öntse fel hideg vízzel úgy, hogy ellepje. Tegye tűzre, és miután felforrt, szedje ki a cukros vízből a héjakat, majd a vizet forralja tovább addig, amíg a fele el nem párolog. Ezután dobja vissza a lábasba a héjakat, és ismételje meg ezt a műveletet. Mielőtt harmadszorra is visszatenné a héjakat, öntsön még a vízbe körülbelül 10-15 dkg kristálycukrot, és csak ezután helyezze vissza a héjakat. Csökkentse a hőmérsékletet, és addig főzze kis lángon, kevergetve, amíg kristályos lesz . Ezután vegye ki a héjakat, és egy tálcán hűtse ki. Ez a kandírozott héj egyébként nagyon finom teába és süteményekbe is (ilyen például a gyümölcskenyér).
Az illatosítót némileg egyszerűbb elkészíteni. Csak simán tegye a héjat a fűtőtestre, vagy egy vízzel teli üvegtálba, és így tegye a fűtőtestre. Nagyon kellemes akkor is, ha a fürdőkád vizébe szórja a narancs héját, de vigyázzon, ne sokat, mert irritálhatja a bőrt!

Hagyma






Ha csak egy fél hagymára van szüksége, héjastul vágja félbe, és a gyökeres részét ekkor még ne vágja le. Csomagolja a hagymát egy frissen tartó zacskóba vagy fóliába, és tegye a hűtőbe. Így akár egy hétig is eláll.
Száraz kenyér
Semmiképpen se dobja ki a száraz kenyeret, mert készíthet belőle levesbe való betétet, esetleg salátába crutont, vagy tölteléket a hús mellé. Ugyanakkor máglyarakást is készíthet, vagy zsemlemorzsát. Bundás kenyérnek is ideális, de fasírthoz is adhatja.

Tojás




Sokkal tovább eláll a tojás a hűtőben, ha olajba mártott konyhai papírtörlővel áttörli a héját. Így akár három-négy hétig is friss marad.

Szénsavas üdítők





Ne öntse ki a szénsavas üdítőket, ha már elszállt belőlük a szénsav, csak töltse jégkockatartóba, tegye a mélyhűtőbe, és következő alkalommal hűtse ezzel italát: a jégkockával ellentétben ez nem fogja higítani a szörpöket.


Aludttej
Házi aludttejből igazi házi tejföl készíthető. Ha már kicsit savanykás a tejünk, tegyük meleg helyre, például a fűtőtest közelébe. Pár nap pihenő után elég egy kisebb edénybe kanalazni a tetején kivált zsíros réteget. A kis zsírcsomókat kavarással tüntethetjük el.
Bor
Nem kell kiöntenünk a vendégség után megmaradt bort. A borosüvegek alján megbújó nedűt öntsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le. A fagyott kockák még hetek múlva is különleges ízesítői lehetnek mártásoknak, kompótoknak vagy gyümölcsleveseknek.
Citrom
Ha teázás után megmarad egy fél citrom, ne várjuk meg, míg kiszárad. Vegyük elő takarításkor! A citrom leve nagyszerűen tisztítja a rozsdamentes fémfelületeket és a makacs foltokat. Hagyjuk pár percig a koszos felületen, és ha kell, hívjunk segítségül egy kefét.
Doboz
A dobozok újrahasznosításának rengeteg módja van. Tárolhatunk bennük apróbb dolgokat, karácsonykor szép papírral befedve ajándékdobozok lesznek, de akár gyerekjáték is készülhet belőlük. Babaház, búvóhely vagy hangszer, biztos sikerünk lesz.
Kávézacc
Nem kell azoknak sem kidobnia a kávézaccot, akik nem tudnak komposztálni, hiszen belekeverhetjük a cserepes növények földjébe. Készíthetünk belőle tápoldatot is, ha negyed kiló zaccot húsz liter vízben hagyunk állni néhány napig. Használjuk locsolásra vagy permetezésre.
Leveszöldség
Ne csüggedjünk, ha a gyerekek nem eszik meg a vasárnapi levesből a zöldségeket. A répát, borsót és a krumplit felhasználhatjuk franciasaláta vagy zöldséggel töltött ételek alapanyagaként. Ha el akarjuk kerülni a húslevesízt, öblítsük le a zöldségeket vízzel.
Tojás
Sárgája vagy fehérje, néhány napig biztosan eláll a hűtőben. A tojássárgája sós sütemények lekenéséhez használható, de tároláskor érdemes egy kis hideg vizet önteni rá, hogy ne száradjon ki. A tojásfehérje kisebb műanyag dobozban több hétig is elvan a mélyhűtőben.
Krumplihéj
A krumplihéj az őszülő haj természetes sötétítője. Főzzük a héjat fél órán keresztül vízben, majd tölcsér és szűrő segítségével töltsük a főzővizet palackba vagy edénybe, és hagyjuk kihűlni. Hajmosás után ezzel öblítsük át alaposan az ősz hajat.
Magvak
A madarak örülni fognak a megmaradt, kicsit már állott magvaknak, gabonapehelynek vagy száraz kenyérnek. Mielőtt kidobnánk a hibás almákat, gondoljunk rájuk. Ha nincs kertünk, a madárétket tegyük az ablakba vagy sétáljunk el a legközelebbi parkig.
Rongyok
Nagyanyáink jól tudják, hogy az elhasznált ruhákból és textíliákból kiváló konyhai törlőkendő készülhet. Használjunk külön rongyot mosogatáshoz, törölgetéshez és felmosáshoz. Nem lesz baj a higiéniával, ha apróbb méretű kendőket vágunk, és gyakran cseréljünk őket.
Sütő
Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel zárjuk el a sütőt, és hagyjuk még benne a majdnem kész ételt. A maradékhő alkalmas gyümölcsaszalásra is. És ne felejtsük, ha már bemelegítettük a sütőt, minél több ételt süssünk benne egyszerre.
Száraz kenyér
Sokan nem gondolnak rá, hogy a száraz kenyérből pár perc alatt házi zsemlemorzsa készíthető. Ha nincs darálónk, akkor se dobjuk ki a kenyeret. A szeletekből bundás kenyeret varázsolhatunk, beáztatva pedig fasírt vagy töltött hús alapanyaga lehet.
Vaj
A tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy sütéskor gyakran ki kell vajazni a tepsit. Ezért ha elfogy a vaj, ne dobjuk ki a papírját, hanem rakjuk el a mélyhűtőbe. Következő sütéskor elég egy kicsit felolvasztani, és kenhetünk is vele. Így minden cseppje hasznos helyre kerül. 
Újságpapír
A régi újságpapírok könnyen bevethetőek a konyhában. Ha például egy rekeszben hagymát tárolunk, helyezzünk egy újságpapírból formált labdát a hagymák közé, és nem lesz gondunk a kellemetlen szagokkal. A rekesz aljára terített újság pedig megköti a nedvességet.
Zöldfűszer
Néhány fűszernövény levele, például a tárkonyé és a bazsalikomé, hamar kifakul. Ahelyett, hogy kidobnánk, vágjuk apróra a leveleket, és áztassuk egy üveg olívaolajba. Pár nap után szűrjük ki a fűszermaradékokat. Az olaj különleges ízesítője hal-, csirke- és sajtételeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.